Saturday, September 14, 2013

Pharoah Sanders Quartet feat. Joey De Francesco in Athens


Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου 2013 

O Pharoah Sanders   είναι μεγάλο κεφάλαιο στην ίδια την ιστορία της τζαζ και ένας σαξοφωνίστας με ένα ήχο εξόχως χαρακτηριστικό. Είναι ο μουσικός  για τον οποίον ο σπουδαίος Ornette Coleman κάποτε είχε πει: «..ίσως το σπουδαιότερο τενόρο σαξόφωνο στον κόσμο».  Η καριέρα του 73χρονου  σαξοφωνίστα, ξεκίνησε με επιρροές από  Ch. Parker, Sonny Rollins και κυρίως τον John Coltrane του γκρουπ του οποίου υπήρξε μέλος και με τον οποίο ηχογράφησε πολλούς ιστορικούς δίσκους όταν ευρισκόταν στα μέσα της δεκαετίας του 60’ στην Ν. Υόρκη. Δούλεψε επίσης με τον SunRa, τον A. Ayler, τον Don Cherry και τον Billy Higgins καθώς και με σχεδόν όλους τους τους πατριάρχες του ρεύματος της avant-garde στην τζαζ.  Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 70’ μετακινήθηκε προς πιο δημοφιλείς τομείς της τζαζ όπως το jazz Funk, την World fusion ή το hip hop με πολύ εμπορικά επιτυχημένα άλμπουμ. Πάντα όμως και μέχρι τις μέρες μας διατήρησε την πνευματικότητα της μουσικής του αλλά και τον υπέροχο ήχο του αναλλοίωτο.

Ο Joey DeFrancesco από παιδί λάτρευε τον τεράστιο Jimmy Smith και γνώριζε τα κομμάτια του απ’ έξω.  Του ήταν ακόμη πιο εύκολο να γίνει οργανίστας σαν κι αυτόν αφού φτασμένος οργανίστας ήταν κι ο πατέρας του “Papa“ John DeFrancesco που τον έπαιρνε μαζί του όταν έπαιζε με θρύλους όπως ο Hank Mobley ή ο “Philly” Joe Jones.  Σε ηλικία μόλις 17 ετών ο Joey έγινε μέλος της μπάντας του Miles Davis μέχρι το θάνατό του (για χάρη του οποίου ξεκίνησε να παίζει και τρομπέτα) αλλά έπαιξε χρόνια και με τον John McLaughlin  ή τον Joe Lovano. Παρά τα ήδη 29 προσωπικά του άλμπουμ αν και πολύ νέος ακόμη, τα δύο άλμπουμ που έκανε μαζί με το ειδωλό του τον  ίδιο τον Jimmy Smith,  ήταν γι’ αυτόν κορυφαία στιγμή. 

Ο Sanders και ο DeFrancesco  συναντώνται και περιοδεύουν για πρώτη φορά μαζί και η πολυαναμενόμενη αυτή συνεργασία γιγάντων, θα περιλαμβάνει κορυφαίες στιγμές και των δύο καλλιτεχνών σε μία παράσταση που δεν πρέπει κανένας φίλος της μουσικής να χάσει.    
PHAROAH SANDERS –  Σαξόφωνα 
JOEY DEFRANCESCO –  Όργανο, Τρομπέτα
STEVE COTTER  –     Κιθάρα     (TBC)
RAMON BANDA  -  Τύμπανα  (TBC)

Ώρα έναρξης: 20:30

Τιμές εισιτηρίων: 20€, 25€, 30€, 35€, 40€, 45€, 50€, 60€
Ανέργων 15€, Φοιτητικό 20€









No comments:

Post a Comment