Nik Bärtsch's Ronin Live
16 Νοεμβρίου 2013
20:30 Κεντρική Σκηνή
Ο Ελβετός πιανίστας, συνθέτης και παραγωγός Nik Bärtsch (γενν. 1971) μελέτησε πιάνο και κρουστά από οκτώ ετών, συμμαθητής στο Δημοτικό με τον συνιδρυτή των Ronin, τον ντράμερ Kaspar Rast. Σπούδασε κοινωνικές επιστήμες και μουσική, διαμορφώνοντας στην πορεία μια εκλεκτική σύνδεση των δύο αντικειμένων σε «λειτουργίες με στόχο την ασκητική έκσταση, σε συνδυασμούς του Ζεν και του θεάτρου No με τους συμβατικούς ήχους των κλαμπ… με επιρροές από Cage, Feldman, Reich, Satie…». Πέρα από τη γενική Ζεν-φανκ αίσθηση, η μουσική των Ronin περιλαμβάνει στοιχεία μινιμαλιστικά, αβανγκάρντ,τζαζ, ηχοπάζλ, μέρη γραμμένα και αυτοσχεδιαζόμενα μιας συλλογικής μεθοδολογίας αλληλεπιδράσεων.
Παρά το μεγάλο εύρος των αναφορών, το σχήμα διαθέτει ιδιαίτερο, ισχυρό και αναγνωρίσιμο ύφος. Ενσωματώνοντας στοιχεία από απόμακρους κόσμους, δεν τα παραθέτει απλώς σε μεταμοντερνιστικό πλαίσιο. Συντήκοντάς τα, διαμορφώνει νέο είδος, νέα αισθητική σε όλα τα επίπεδα. Μουσικός αιφνιδιασμός με το πιάνο σαν «κρουστό με 10 μπαγκέτες, μία σε κάθε δάχτυλο».
Nik Bärtsch ’s Ronin
Nik Bärtsch: συνθέσεις, πιάνο, Fender Rhodes
Kaspar Rast: ντραμς
Thomy Jordi: ηλεκτρικό μπάσο
Sha: μπάσο και κοντραμπάσο κλαρινέτο
Διαβάστε περισσότερα:
• Οι καταβολές των Ronin ανιχνεύονται σε παραδοσιακά ακούσματα –ελβετικά, σουηδικά, φλαμένκο και αφροκουβανέζικα. Ωστόσο, ο ίδιος ο Μπερτς προτιμούσε τις λαϊκότροπες συνθέσεις των Bartok και Stravinsky.
• Η δισκογραφία του σχήματος περιλαμβάνει 10 άλμπουμ (ECM & RRR), ενώ ο Μπερτς έχει και τέσσερις προσωπικούς δίσκους. Από το 2004 όλες οι κυκλοφορίες τους έχουν ελληνικούς τίτλους: Ρέα, Αήρ, Στοά, Όλον…
• Το άλμπουμ Stoa ηχογραφήθηκε εξ ολοκλήρου στην Ιαπωνία, ενώ το Holon είναι εμπνευσμένο από ένα βιβλίο ζωικών μεταμφιέσεων της βιολόγου συζύγου του Μπερτς.
• Ο μπασίστας Jordi είναι άριστος γνώστης της ιαπωνικής και έχει συνεργαστεί με δεκάδες συνθέτες, μεταξύ αυτών και με τον Μίκη Θεοδωράκη.
• Όλες οι συνθέσεις του τελευταίου δίσκου τους, Live, έχουν τον τίτλο “Modul” (ρύθμιση, μετατονισμός, ποικιλοφωνία) και αύξοντα αριθμό. Προτού ηχογραφηθούν, δοκιμάστηκαν για μια τετραετία σε συναυλίες σε ευρωπαϊκές και ιαπωνικές πόλεις. Από το 2006 εμφανίζονται στη Ζυρίχη κάθε Δευτέρα!
• Ο Μπερτς έχει βραβευτεί έξι φορές από οργανισμούς και πόλεις της Ελβετίας, ενώ πολλά έργα του (ορχηστρικά, τελετουργίες, performances) διαρκούν έως και 36 ώρες! Υπήρξε θαυμαστής των ταινιών του Κουροσάβα όταν ήταν μαθητής. Μεγαλώνοντας, καθόλου συμπτωματικά, ενδιαφέρθηκε για τις πολεμικές τέχνες. Σήμερα είναι κάτοχος μαύρης ζώνης στο Aikido.
No comments:
Post a Comment