Wednesday, November 27, 2013

3o Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών


6-8 Δεκεμβρίου 2013
Και το 3ο Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ επιμένει στην εξωστρέφεια: Οι δημιουργικές συγκλίσεις μεταξύ Ελλήνων και διεθνών τζαζιστών συνεχίζονται για τρίτη χρονιά στη Στέγη, με ένα εκλεκτικιστικό μείγμα ανατολικών και δυτικών επιρροών, οργανωμένων και αυτοσχεδιαστικών εκφράσεων, ακουστικών και ηλεκτρικών ήχων.

Το Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ έχει το χαρακτηριστικό ότι ανοίγεται στη διεθνή σκηνή. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να ήταν στη Στέγη; Στις δύο πρώτες διοργανώσεις επιλέξαμε να προκαλέσουμε τη συνεργασία μεταξύ καταξιωμένων Ελλήνων μουσικών και σημαντικών τζαζιστών από το εξωτερικό: Το 2011, στο 1ο Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ,  τρία ελληνικά σχήματα συνομίλησαν με τρεις εξαιρετικούς μουσικούς από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, ενώ στο 2ο Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ, το 2012, ο διάλογος ενέπλεξε Έλληνες και Σκανδιναβούς, με την τεράστια παράδοσή τους στην τζαζ. Στην τρίτη του χρονιά, το Πανόραμα κινείται εκλεκτικιστικά, παρουσιάζοντας ένα ευρύ φάσμα προσεγγίσεων από τον εγχώριο κόσμο της τζαζ και της αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής και ένα εξίσου ποικίλο χαρακτήρα προσκεκλημένων σολίστ. Έτσι, βαλκανικοί ήχοι, σύγχρονοι απόηχοι του third stream και ελεύθερος αυτοσχεδιασμός δημιουργούν πράγματι ένα πανόραμα του τόσο πλούσιου σε ακούσματα κόσμου της τζαζ.



Το πρόγραμμα
6 Δεκεμβρίου 2013
Τakis Barberis Group feat. Ilhan Ersahin
21:00 Μικρή Σκηνή
Μία μοναδική εμπειρία μουσικής συνύπαρξης Ανατολής και Δύσης, παράδοσης και πρωτοπορίας, στο πλαίσιο των δημιουργικών συνεργασιών καταξιωμένων Ελλήνων μουσικών και σημαντικών τζαζίστων από το εξωτερικό. Και το 3o Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ επιμένει στην εξωστρέφεια.

Ο Τάκης Μπαρμπέρης είναι μια από τις ξεχωριστές περιπτώσεις της ελληνικής τζαζ σκηνής, αφενός για την ιδιαίτερη δεξιοτεχνία του στην ηλεκτρική κιθάρα και αφετέρου για το μουσικό πλούτο και την ευρηματικότητα των συνθέσεών του. Το Takis Barberis Group παρουσιάζει παλαιότερες αλλά και νέες ακυκλοφόρητες συνθέσεις του Μπαρμπέρη, με πολλά στοιχεία από την τζαζ, τη φανκ, τη ροκ, την ινδική, τη βαλκανική και την ελληνική μουσική παράδοση. Η πλούσια δισκογραφία του, από τη δεκαετία του 1990 μέχρι σήμερα, τον έχει αναδείξει μεταξύ των κορυφαίων στην ανάμειξη Ανατολής και Δύσης, παράδοσης και πρωτοπορίας, φυσικού και ηλεκτρικού ήχου.

Ο Τουρκο-σουηδός σαξοφωνίστας, παραγωγός και συνθέτης Ιλάν Ερσαχίν έχει στο ενεργητικό του πολλές διεθνείς συνεργασίες και πρότζεκτ σε μεγάλα φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Εγκατεστημένος στη Νέα Υόρκη, ίδρυσε το κλαμπ NuBlu στη θρυλική συνοικία East Village, το οποίο σύντομα έγινε σημείο αναφοράς καθώς από τη σκηνή του παρέλασαν διάσημοι μουσικοί, από τον Herbie Hancock μέχρι τον David Byrne, κι από τον Sun Ra μέχρι τον Tom Waits. Οι τζαζ κριτικοί μιλούν πλέον για τον «ήχο NuBlu» που είναι άκρως συνυφασμένος με το πολυπολιτισμικό στυλ του Ερσαχίν. Το τελευταίο του άλμπουμ, Istanbul Sessions, με τον Erik Truffaz, επιβεβαιώνει την άποψη αυτή με τον καλύτερο τρόπο.
Τάκης Μπαρμπέρης: κιθάρα
Μάνος Σαριδάκης: πλήκτρα
Γιώργος Γεωργιάδης: μπάσο
Γιώργος Πολυχρονάκος: τύμπανα
Ilhan Ersahin: σαξόφωνο

7 Δεκεμβρίου 2013
Sami Amiris Group featuring Rex Richardson
21:00 Μικρή Σκηνή
Ο Σάμι Αμίρης είναι από τους πλέον γνωστούς τζαζ πιανίστες στην Ελλάδα. Το παίξιμό του έχει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, καθώς οι επιρροές του εντοπίζονται τόσο στην κλασική μουσική όσο και στην παράδοση της τζαζ και στην παραδοσιακή μουσική πολλών χωρών του κόσμου (μουσική από Ινδία, Αραβία, Λατινική Αμερική, Αφρική, Μαορί, Ελλάδα, Βαλκάνια), ενώ μεγάλο ενδιαφέρον έχει δείξει και για την αρχαιοελληνική μουσική.

Ο Καλιφορνέζος Ρεξ Ρίτσαρντσον είναι ένας διεθνούς φήμης cross-over βιρτουόζος τρομπετίστας και δεινός αυτοσχεδιαστής, που ισορροπεί ανάμεσα στην κλασική μουσική και στη σύγχρονη τζαζ. Επιδεικνύει μια εκθαμβωτική τεχνική, αλλά και μια αφθονία ιδεών στις συνθέσεις του. Στυλιστικά έχει τη δυνατότητα να κινείται άνετα ανάμεσα στο blues bebop και τις πιο περιπετειώδεις αρμονίες. Από το 1995 ηχογραφεί και ταξιδεύει ανά τον κόσμο με το φημισμένο Rhythm & Brass Ensemble και έχει συνεργαστεί με θρυλικά ονόματα, όπως ο Ray Charles και η Aretha Franklin.
 Σάμι Αμίρης: πιάνο
Αντώνης Λαδόπουλος: σαξόφωνο
Περικλής Τριβόλης: κοντραμπάσο
Σπύρος Παναγιωτόπουλος: ντραμς
Rex Richardson: τρομπέτα

8 Δεκεμβρίου 2013
Κώστας Θεοδώρου featuring Τοm Arthurs
21:00 Μικρή Σκηνή
Ο Κώστας Θεοδώρου είναι ένας ολοκληρωμένος μουσικός, με χαρακτηριστικό και ιδιαίτερα προσωπικό ύφος, για το οποίο ξεχωρίζει στη σημερινή ελληνική τζαζ σκηνή. Γέννημα-θρέμμα του βαλκανικού ήχου, της κλασικής τζαζ και των μουσικών του Κόσμου, έρχεται στο 3ο Πανόραμα με το Lost_Anthropology. Πρόκειται για την τελευταία του δουλειά με νύξεις σε πολιτισμικές ρίζες και αναφορές από αρχέγονα παγανιστικά δρώμενα έως τη σύγχρονη ποίηση. Είναι μια διαλεκτική προσέγγιση στο θέμα της ταυτότητας μέσα από αφηγηματικές μουσικές συνθέσεις σε συνδυασμό με ελεύθερο αυτοσχεδιασμό.

Ο Βρετανός τρομπετίστας και συνθέτης Τομ Άρθουρς είναι ένας εξαιρετικός εκπρόσωπος της σύγχρονης λονδρέζικης μουσικής σκηνής. Με επιρροές από την κλασική τζαζ αλλά και τις παραδοσιακές μουσικές της Κεντρικής Αφρικής, ο Άρθουρς έχει ήδη διαμορφώσει ένα προσωπικό ύφος, που το χαρακτηρίζουν η δεξιοτεχνία, η ρευστότητα και η ωριμότητα. Το τελευταίο άλμπουμ του, Postcards from Pushkin, το οποίο συνέθεσε μετά από ανάθεση του BBC και της Βασιλικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας, χαρακτηρίζεται από μια «υπνωτιστική δριμύτητα και μια αυξανόμενη συναισθηματική ένταση», όπως έγραψε ο John Fordham στον Guardian και τον ενέταξε στην πρώτη γραμμή της νέας γενιάς της βρετανικής τζαζ σκηνής.
 Κώστας Θεοδώρου: κοντραμπάσο, κρουστά, κιθάρα, tapes
Αντώνης Ανισέγκος: πιάνο
Σταμάτης Πασόπουλος: μπαγιάν
Tom Arthurs: τρομπέτα






No comments:

Post a Comment