Thursday, October 24, 2013

Rob Mazurek & São Paulo Underground in Athens


23-24 Οκτωβρίου 2013
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
21:00 Μικρή Σκηνή
Μουσική μέσα από ένα βιογραφικό: Ο Αμερικανός κορνετίστας Rob Mazurek γεννήθηκε το 1965 στο Τζέρσεϋ Σίτυ (ροκ, τζαζ, μπλουζ, hard-bop), μεγάλωσε στα περίχωρα του Σικάγου (σύγχρονη πρωτοπορία, electronica, indie rock, μινιμαλισμός, πειραματικά), ενώ από το 2000 ζει στη Βραζιλία (samba, bossa nova, maracatu, πολυρρυθμίες). Συνεργαζόμενος από τότε με τον –τριαντάχρονο σήμερα– περκασιονίστα Mauricio Takara, καθώς και με τον πολυοργανίστα Guilherme Granado, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκταίηλ όλων αυτών των ακουσμάτων, με πρόσθετες δόσεις ψυχεδέλειας, ποπ-ροκ  εφευρετικότητας, ήχων του δρόμου, συγκοπτόμενων ρυθμών ή επιρροών από τον «διαστημικό» Sun Ra και τον δάσκαλο του Μαζούρεκ, Art Farmer, έναν bebop θρύλο. Το ακουστικό αποτέλεσμα των São Paulo Underground είναι προϊόν ζύμωσης αντιθέσεων μιας παλέτας όπου η τραχύτητα και η ευφορία συνδιαλέγονται σε ένα σαγηνευτικά αχανές ψηφιδωτό το οποίο, εντέχνως, αφήνει διψασμένο τον ακροατή να θέλει περισσότερα…

Πολυσυλλεκτική πράξη με δάνεια από λατινοαμερικάνικα ριφ, post-bop αρμονίες, αλλά και συνθέματα της μίας συγχορδίας. Εκρήξεις ζωτικότητας, ambient σύννεφα, αναφορές σε χορευτικούς ρυθμούς, ρέγκε περάσματα, free-jazz «ζούγκλες» ή υπερρεαλιστικά ηχογεγονότα. Υλικό επεξεργασμένο ή αυθόρμητο, βίαιος έως ντελικάτος χάλκινος ήχος ανάμεσα στους Miles Davis και Don Cherry, σε μία, χωρίς προηγούμενο, νέα βραζιλιάνικη οπτική.
 Rob Mazurek: κορνέτα, electronics
Guilherme Granado: πλήκτρα, samplers, φωνή
Mauricio Takara: ντραμς, cavaquinho, electronics



Διαβάστε περισσότερα:
•    Από τις δεκάδες συνεργασίες του Μαζούρεκ ξεχωρίζουν αυτές με τους Pharoah Sanders, Roscoe Mitchell, Yusef Lateef, Nana Vasconcelos, Bill Dixon, αλλά και με τον Jim O’ Rourke, τους Tortoise και τους Stereolab.
•    O Μαζούρεκ, που είναι επίσης ζωγράφος και video-artist, έχει ταξιδέψει πολύ με όλες αυτές τις ιδιότητές του (Ασία, Αμερική, Ευρώπη). Έχει δεχτεί παραγγελίες και έχει συνθέσει έργα για φορείς και φεστιβάλ στην Ιταλία και τις ΗΠΑ. Συνολικά έχει πραγματοποιήσει ηχογραφήσεις με περισσότερες από 200 πρωτότυπες συνθέσεις. Έχει μια μόνιμη διάθεση χιούμορ, όπως μαρτυρά και ο τίτλος του δίσκου Tres Caberas Loucouras, δηλαδή «Τρία Παλαβά Κεφάλια»…
•    Βάση των São Paulo Underground είναι η χημεία μεταξύ του Μαζούρεκ και του Τακάρα. Γέννημα-θρέμμα Παουλίστας (όπως ονομάζονται οι κάτοικοι του Σάο Πάουλο) και πρώην hardcore punk ντράμμερ, ο Μαουρίτσιο Τακάρα αγαπάει επίσης το καβακίνιο, ένα μικρό παραδοσιακό βραζιλιάνικο κιθαρόνι. 
•    Εκτός από φίλοι και συνεργάτες, οι τρεις μουσικοί είναι και κουμπάροι! Το 2012 οι Τακάρα και Γρανάδο πάντρεψαν τον Μαζούρεκ με την εκλεκτή της καρδιάς του!



















No comments:

Post a Comment