Monday, January 23, 2012

O Γιώργος Ψυχογιός στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών


Γιώργος Ψυχογιός
24 Ιανουαρίου 2012
20:30 Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση 

Ο Γιώργος Ψυχογιός αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση συνθέτη, πιανίστα, ακκορντεονίστα και αυτοσχεδιαστή. Κάθεται στο πληκτρολόγιο με μυαλό χιόνι λευκό, χωρίς προδιαγεγραμμένη αφήγηση. Αρχίζει με το τίποτα. Έστω με μία νότα που σαν σπόρος βγάζει ρίζα, κορμό, κλαδιά, φύλλα. Στην προοπτική του χρόνου γίνεται δέντρο/σύνθεση, σώμα/δομή. «Πιανιστική γιορτή αντί ρεσιτάλ», είναι το όνειρό του. Δηλώνει κλασικός πιανίστας με χόμπι την τζαζ. Ιδιαίτερη είναι η σχέση του με τις μπετοβενικές σονάτες (ερμηνεία, εμβάθυνση, διασκευή, αποδόμηση, επανανακάλυψη) και την πολύτροπη ιδιοφυΐα του Keith Jarrett.
Το βέβαιο είναι πως γίνεται λόγος για καλλιτέχνη χωρίς ετικέτες. Η μέχρι τώρα εξέλιξη και δισκογραφία του παραπέμπουν σε μουσικό άνευ παρωπίδων, που έχει εξοικείωση με ολόκληρο το φάσμα, από τα πλέον τονικά έως τα ατονικά ιδιώματα. Λάτιν μελωδιστής ή σολίστ κοντσέρτων; Ακριβολόγος συνθέτης συμφωνικών έργων ή παθιασμένος σκηνικός πιανίστας; Όλα μένουν ανοιχτά και ως επιβεβαίωση ας είναι ο επερχόμενος δίσκος Η Τέχνη της Μελαγχολίας, με αρκετές και σημαντικές συμμετοχές από την ελληνική τζαζ –και όχι μόνο– σκηνή. Για τον ίδιο, ο καθαρός αυτοσχεδιασμός είναι το ζητούμενο.




Ο Γιώργος Ψυχογιός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970.
Άρχισε την μελέτη του στο ακορντεόν στην ηλικία των 14 ετών στο «Ελληνικό Ωδείο», δίπλα στην κα Τσεκούρα -Καραγιαννίδου, όπου κι αποφοίτησε το 1987 αποσπώντας Πτυχίο με ΄Αριστα Παμψηφεί και Διάκριση. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πρότυπο Πειραματικό Ωδείο με τη Σολίστ Αγαθή Λεμονή και τελείωσε την φοίτησή του δίπλα στον Γεράσιμο Κάκαλη, αποσπώντας δίπλωμα σολίστ πιάνου με ‘Αριστα Παμψηφεί, Α΄ Βραβείο και Εύφημο Μνεία εξαιρετικής ιδιοφυίας.
Ο Γιώργος συνέχισε τις σπουδές του στα ανώτερα θεωρητικά της μουσικής με τον συνθέτη και πιανίστα Μάνο Σκαρβέλη. ΄Εχει επίσης παρακολουθήσει σεμινάρια σύγχρονης ανάλυσης και σημειογραφίας, διεύθυνσης ορχήστρας και έχει λάβει μέρος σε σεμινάρια πιάνου και μουσικής δωματίου με διακεκριμένους ξένους πιανίστες (Οxana Yablonskaya, Ellen Traganas , Lev Vlanskeko, Duo Ganev, Vovka Ashkenazy).
O Γιώργος παράλληλα με την πιανιστική του καριέρα γύρω από το χώρο της κλασικής μουσικής, εξασκεί με διακρίσεις την τέχνη της Jazz και του Αυτοσχεδιασμού.
Επίσης, είναι καθηγητής πιάνου για πολλά χρόνια σε ωδεία και μουσικές σχολές.
Έχει δημιουργήσει και διευθύνει από το 1998 την Ορχήστρα και Χορωδία των φοιτητών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Από ο 2004 είναι συνεργάτης του Μίμη Πλέσσα και εμφανίζεται μαζί του σε κορυφαίες διοργανώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ο Γιώργος Ψυχογιός έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ αυτοσχεδιασμού στο πιάνο στην Ελλάδα και διεθνώς, με ιδιαίτερη αναγνώριση από κριτικούς και κοινό ενώ προετοιμάζει τη συμμετοχή του σε κορυφαία Φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για το 2010 - 2011.





ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ
• Το 1993 εκτελέσθηκε σε παγκόσμια πρώτη το έργο του για έγχορδα και πιάνο ‘Θάλασσα από Μώβ’.
• Το 1994 συμμετείχε στον παγκόσμιο διαγωνισμό για νέους συνθέτες ‘Enseble Modern du Montreal’ του Καναδά και απέσπασε τη Β΄ Εύφημο Μνεία ανάμεσα σε 130 υποψηφίους.
• Το 1995 έγραψε το πρώτο κονσέρτο για βιολί και ορχήστρα, ‘Ο θάνατος του Tango’, για ακορντεόν και μικρό σύνολο πνευστών - κρουστών, εγχόρδων και κλασικής κιθάρας.
• Το 1999 παίχθηκε στο “Παλλάς” το συμφωνικό έργο του με τίτλο “Μέδουσα” από τη σύγχρονη ορχήστρα της ΕΡΤ.
• Με αυτή την παρτιτούρα συμμετείχε και τιμήθηκε στην 10η Μπιενάλε της Βενετίας (2006), ως ο μοναδικός Έλληνας Συνθέτης, μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη.
• Το 2001 ηχογραφήθηκε από τη σύγχρονη Ορχήστρα της ΕΡΤ το έργο του “Βαθύ Μπλε”, για πιάνο και έγχορδα.
• Το 2004 ηχογραφήθηκε το έργο “Ecuador” για έγχορδα και το “Βαθύ Μπλε Νο 2’, από τη Σύγχρονη Ορχήστρα της ΕΡΤ.
• Το 2004 εκδόθηκε σε πανελλήνια πρώτη έκδοση μέρος των έργων του Γιώργου Ψυχογιού, αποκλειστικά από το μουσικό οίκο Μ. Νικολαίδης.
• Το 2004 συνέθεσε και ηχογράφησε την πρώτη του δουλειά για Jazz Trio ΄Changing΄.


΄Αλλα έργα του:
• “Manos for Astor” για ακορντεόν και ορχήστρα εγχόρδων (2000).
• “H παράξενη αγάπη μιας λεύκας και ενός αλόγου”, για πιάνο και μικρή ορχήστρα (1999).
• “H πάλη για βιολί”, για πιάνο και αφηγητή (2003).
• “Ecuador”, για ορχήστρα εγχόρδων (2003).







No comments:

Post a Comment