Sunday, January 30, 2011

When folk meets Jazz - Anouar Brahem in Athens !



1 Φεβρουαρίου 2011 στις 20:30 
Κεντρική σκηνή - Στέγης γραμμάτων & τεχνών Ιδρύματος Ωνάση


(Only few tickets left !)





Τέχνη του Κόσμου, με αραβικές ρίζες που δεν κυριαρχούν, αλλά συνεισφέρουν σε μια παν-μεσογειακή αύρα. Φράσεις και χρώματα που αναμειγνύονται με τζαζ –και όχι μόνο– παραδόσεις. Γεννημένος στην Τυνησία (Τύνιδα, 1957) και μαθητής του περίφημου Αλί Σρίτι, ο Άνουαρ Μπράχεμ έχει κατάρτιση στην περίπλοκη γνώση των αραβικών θεωρητικών. Μετατρέποντας το ούτι σε φωνή του, ιστορεί χαμηλόφωνα, με κινηματογραφικό τρόπο, διαδρομές συναισθημάτων και ταξίδια. Αφαιρετικά, λιγόλογα και αισθαντικά, μας δείχνει το πέρασμα για μια άλλη Σαχάρα… Η δισκογραφία του είναι ένα παράδειγμα δημιουργικών συμπλεύσεων και οδοιποριών σε γνωστά μέρη αλλά από άγνωστα μονοπάτια: μακάμια δοκιμασμένα στους αιώνες αλλά σε νέο, ρηξικέλευθο πλαίσιο. Η μουσική και οι μουσικοί του (Γκαρμπάρεκ, Κατσέ, Γκαλλιάνο, Χόλλαντ, Σέρμαν, Ντιμπάνγκο) τον τοποθετούν σε μια world-jazz, αλλά η ποικιλία των αναφορών κάνει τον ήχο του προσωπικό και αταξινόμητο. Συνεργασίες με μορφές όπως ο Γαβράς κι ο Μπεζάρ και δίσκοι όπως το αριστουργηματικό Thimar τον έχουν καταξιώσει ευρύτερα. 
Η νέα του παραγωγή έχει τον αινιγματικό τίτλο  Τα  εκθαμβωτικά μάτια της Ρίτα. Στηρίζεται σε μια πρωτοφανή σύμπλευση ανατολικών και δυτικών οργάνων. Εκτός από το ούτι του δασκάλου, έχουμε το μπάσο κλαρινέτο του Κλάους Γκέζινγκ με τις τόσες (ακόμα!) άγνωστες δυνατότητες και ηχοχρώματα, τα αραβικά κρουστά μπεντίρ και νταρμπούκα του Λιβανέζου δεξιοτέχνη Χαλίντ Γιασίν και την απαραίτητη βάση από το κοντραμπάσο του Μπιόρν Μάυερ. Η ενορχήστρωση και οι καταβολές των μουσικών παραπέμπουν στην παλιότερη δισκογραφία του ουτίστα, αλλά και σε μια έλξη προς τις πέραν της τζαζ πηγές. Ήχος θερμός, ίσως σκοτεινός, οπωσδήποτε της ψυχής, μπολιασμένος από χωρίς σύνορα απόηχους που αλληλεπιδρούν πειστικά στις μεστές σαν αποφθέγματα φράσεις του Μπράχεμ. Ο δίσκος είναι αφιερωμένος στην μνήμη του Παλαιστίνιου ποιητή Μαχμούντ Νταρουίς.















Saturday, January 29, 2011

Jazzy Saturday in Athens!



Davell Crawford Trio @ Half note






New Orleans Piano Prince

Είναι γνωστός και ως «ο πρίγκηπας της Νέας Ορλεάνης» και οι φήμες που τον ακολουθούν αναφέρονται στα εκρηκτικά του σόου. Πιανίστας / οργανίστας και πάνω απ’ όλα περφόρμερ, που βγαίνει μέσα από την πλούσια παράδοση της πόλης που «γέννησε» την τζαζ, ο Davell Crawford αγγίζει με την τέχνη του όλες τις όψεις και αποχρώσεις της roots music και στη γκάμα των ερμηνειών του εμπίπτει η παραδοσιακή τζαζ, το γκόσπελ, το φανκ, το ρυθμ εντ μπλουζ και οτιδήποτε άλλο «δένει» καλά μ’ αυτά. Αναφερόμενοι στους σύγχρονους μουσικούς της Ν. Ορλεάνης, οι κριτικοί συμφωνούν ότι ο Davell Crawford είναι ο πιο σπουδαίος από αυτούς. Παίζοντας πιάνο ήδη από την εποχή που ήταν παιδί, στα επτά του χρόνια, μπήκε από πολύ νωρίς στον χώρο της διασκέδασης και της μουσικής ψυχαγωγίας. Στην εφηβεία του ηχογραφούσε και ταξίδευε συνεχώς σε όλο τον κόσμο, παίζοντας σε Ευρώπη, Ρωσία, Αφρική, Λατινική Αμερική και δίνοντας μια σαφή εικόνα της διαχρονικής αξίας της μουσικής της Ν. Ορλεάνης, από το gumbo και το ρυθμ εντ μπλουζ ως την σόουλ και το φανκ. Βαδίζοντας στα χνάρια του θρυλικού Professor Longhair αλλά και του Dr John με τον οποίο συχνά εμφανίζεται, ο Davell Crawford τείνει να γίνει ένας σύγχρονος πιανιστικός μύθος...

Davell Crawford : πιάνο
Joseph Dyson : ντραμς
Mark Brooks: κιθάρα, μπάσο


Παρασκευή 28/01 έως και Πέμπτη 03/02
AthensGreece11636
2109213310, 2109213360








Jazzosphere @ President hotel

Οι JAZZOSPHERE , ενα νεοσυστατο συγκροτημα της ελληνικης JAZZ-σκηνης, σας χαριζουν ομορφους αυτοσχεδιασμους βασισμενοι πανω σε γνωστα και αγνωστα θεματα του μουσικου αυτου ιδιωματος. με τους Ελένη Βαλέντη (τραγούδι), Φωτεινό Τσακόπουλο (σαξόφωνο), Δημήτρη Κακαβούλη (πλήκτρα) και Χρήστο Κωνσταντινίδη (τύμπανα).









Live @ Alekton

Kάθε Σάββατο  LIVE στο ΑΛΕΚΤΟΝ με τούς:
TAΣΟ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ-SAX
ΣΤΕΦΑΝΟ ΧΥΤΗΡΗ-DRUMS
ΓΡΗΓΟΡΗ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ-BASS + GUESTS
Aυτό το Σάββατο μαζί μας θα είναι ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ(ΚΙΘΑΡΑ) & ο ΛΕΑΝΔΡΟΣ FRATNIK(DRUMS) 
ΩΡΑ 22.30!







Happy Dog @ Floral

Floral Cafe, Πλατεία Εξαρχείων @ 22:30






AλκΜαN live tonight @ Blue Bar 

(Πεζοδρομος Ηρωων Πολυτεχνειου 76,Δασος Χαϊδαρίου)

Ωρα εναρξης 10:30

εισοδος 
ελεύθερη

Δημητρης Σινανογλου-πιανο,φωνη
Κυριακος Καραμπελοπουλος-σαξοφωνο,κλαρινετο,νευ
Κωστας Αρσενης-μπασο
Βαγγελης Κοτζαμπασης-
τύμπανα
















Jan Garbarek group feat. Trilok Gurtu in Athens!





H M² Music Entertainment στα πλαίσια του "Norway In Athens" παρουσιάζει


Jan Garbarek Group feat. Trilok Gurtu

ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011 στις 21:00

Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης), Βασ. Σοφίας & Κόκαλλη


Υπό την αιγίδα της Νορβηγικής πρεσβείας και του Νορβηγικού Ινστιτούτου στην Αθήνα









Ο διάσημος μαέστρος της jazz με το συγκρότημα του, Jan Garbarek Group, σε μια μοναδική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ο μουσικός που έδωσε νέα διάσταση σε αυτό που ονομάζουμε jazz, ο άνθρωπος που «μετέτρεψε το σαξόφωνο σ' ένα αρχέγονο πνευστό που πατάει στην ελληνική γη και αγκαλιάζει τα Βαλκάνια» σύμφωνα με την Ε. Καραΐνδρου, έρχεται μετά από 4 χρόνια στην Αθήνα, με special προσκεκλημένο στα κρουστά και τύμπανα , τον εκπληκτικό Ινδό συνθέτη , Trilok Gurtu.

To Αθηναικό κοινό θα απολαύσει τον Jan Garbarek σε μια από τις πιο εμπνευσμένες περιόδους της καριέρας του, έχοντας πρόσφατα κυκλοφορήσει δύο άλμπουμ , το ζωντανά ηχογραφημένο "Dresden" και το πρόσφατο , "Officium Novum" (σε συνεργασία με τους Hilliard Ensemble) , ένας δίσκος που διατρέχεται από τους στίχους του Γιώργου Σεφέρη.

Κανείς δεν παίζει σαξόφωνο όπως ο Jan Garbarek!

Ο ήχος του έχει γίνει πλεόν σήμα κατατεθέν, ενώ οι αμέτρητες κυκλοφορίες του, οι συναυλίες του στις πιο σημαντικές αίθουσες του κόσμου, οι συνεργασίες του με τον Keith Jarett και οι πραγματικά καινοτόμες δουλειές του με τους Hilliard Ensemble, έχουν κάνει τον μοναδικό αυτόν νορβηγό σαξοφωνίστα διάσημο και αγαπητό σε ένα κοινό που βλέπει την μουσική χωρίς όρια και ταμπέλες.

Ποτέ του δεν πήρε σοβαρά το γεγονός ότι οι μουσικο-κριτικοί χρειάζονται ετικέτες για να κατηγοριοποιήσουν τους καλλιτέχνες. Ο Garbarek το προσπέρασε. Οι δίσκοι του, βρίσκονται στα ράφια με Jazz, σε αυτά με κλασσική ή world/ethnic μουσική. Από τις πρώτες μέρες της cult εταιρείας ECM, είναι ένας από τους πιο πετυχημένους και σημαντικούς εκπροσώπους της.

Σίγουρα ο ήχος από μόνος του δεν κάνει την μουσική. Μέσα από τις συνθέσεις του και τους αυτοσχεδιασμούς του, ο Jan Garbarek δημιουργεί αριστοτεχνικά απίστευτα μελωδική μουσική που «χτυπάει» βαθιά στην ψυχή του ακροατή, δημιουργώντας μια αίσθηση ηρεμίας και περνώντας από στιγμές απόλυτης ησυχίας σε άλλες εκρηκτικής έκστασης. Οι συναυλίες του αναπτύσσονται οργανικά και με κλιμακούμενη ένταση, κάνοντας την μουσική να αναπνέει σαν ζωντανός οργανισμός. Απλή και σύνθετη ταυτόχρονα, παιχνιδιάρικη και σοβαρή, εσωστρεφής αλλά και μοναδικά ‘ανοιχτή', περισσότερο δυναμική παρά συναισθηματική, σίγουρα ικανή να παρασύρει και τον πιο απαιτητικό ακροατή.

Ο Jan Garbarek θα συνοδεύεται από τον πιανίστα και συνεργάτη του εδώ και πολλά χρόνια, Rainer Brüninghaus, τον μπασίστα Yuri Daniel από τη Βραζιλία και από τον πολυβραβευμένο κρουστό και συνθέτη, Trilok Gurtu από την Ινδία, ως special guest. Όλοι τους μουσικοί υψηλού επιπέδου, αποτελούν εγγύηση για μια καταπληκτική συναυλία γεμάτη μαγικές στιγμές.

Πλήρες stage line-up:

* Jan Garbarek : soprano & tenor saxophones/Selje flute
* Rainer Brüninghaus: Piano - keyboards
* Yuri Daniel : Bass
* Trilok Gurtu: Drums & Percussions










Πληροφορίες για τα εισιτήρια σύντομα












Friday, January 28, 2011

Alex Foster in Greece

President hotel just announced the establisment of the in-house Jazz band. 
The "President Jazz band".
The concept of this project is to form a group which is able to accompany and support the various international guests. It should be a flexible band that can move with ease between different musical idioms, with an emphasis on jazz.
This band will performs once a month in the "JAZZ MASTERS" serial concerts of President hotel with an international guest musician. 
"President Jazz band" will consist of the following musicians:
Alex Foster: Sax (as a resident musician!!)
Stelios Paraskevas: Guitar
Periklis Trivolis: Bass
Serafim Bellos: Drums









Alex Foster has been on the cutting edge of saxophone playing, on the jazz and studio scene, since 1973. He can be heard on numerous recording and T.V.shows including Saturday Night Live, Generations, Regis and Kathy Lee, Carol Jenkins Live.
With a back ground in classical and jazz music and ventures into pop and rock, Alex is the ultimate in versatility. As a founding member of Jack DeJohnette’s ”Directions”, Alex completed three records that include original composition and arrangementts. This relationship led to featured soloist whith McCoy Tyner on ” Inner Voices” and tours with Nat Adderley and Freddy Hubbard.
After three years, Alex focused on the New York studio scene wich resulted in hundreds of record dates and jingles throughout the ’70’s and ’80’s, as well as a Broadway show ”Aint Misbehaving’’’.
When Don Sebesky was looking for an alto sax soloist for his recording of ”Concerto for Jazz Soloists and Orchestra”, Jon Faddis recommended Alex. This featured Alex along with Faddis and Richard Davis with the Royal Philharmonic Orchestra of London. Two more records with Sebesky soon followed this event.
In 1982, Jaco Pastorius called Alex to play lead alto in his award winning big band tour in New York and Japan. The band produced two live albums and earned a Gold Disk award from Japan’s Swing Journal. After this, Alex joined Jaco’s small group which included Don Alias, Othello Molineaux, Mike Stern, Ron Tooly, Melton Mustafa, Kenwood Dennard and Delmar Brown. Three live records were completed and took the group on three world tours.
In 1985 Alex was called to join the house band at Saturday Night Live, which earned him a nomination from NARAS as most valued alto sax player on the recording scene. Between 1985 and 1990, Alex recorded and toured with Michael Franks, Paul Simon and Paul McCartney.
In 1991 Alex recorded his first album ”Beginnings..Goodbye”. he toured with the Gil Evans Orchestra and the Mingus Dynasty, for whom he arranged Mingus’ final melody ”harlene” on the ”Generations” record for C.B.S. Alex went on to play lead in the Mingus Epitaph tour of Europe and the U.S.
In 1993, Alex joined the ” Steps Ahead” band with Mike Manieri, where he played mostly tenor and soprano saxes. Alex toured extensively with them as well as doing a season with the Carnegie Hall Jazz band and taking his group throughout Asia.
In 1995 Alex was once again invited to be the featured alto sax and clarinet soloist with the Saturday Night Live band. This past year, Alex has completed a new record with Michael Wolff, a duo record that reunites two virtuosos who have been playing together since childhood.

Alex Foster Selected Discography

Jack DeJohnette
”Cosmic Chicken” Fantasy Records
”Untitled” E.C.M.
”New Rags” E.C.M.


McCoy Tyner
”Inner Voicings” Milestones

Don Sebesky
Bird and Bela Gryphon with the Royal Philharmonic


Jaco Pastorious
”Live In Japan” Warner Bros.
”Live in New York” Big World
Vol I,II

Gil Evans Orchestra
”the music of Gil Evans” Sweet Basil Records
”Live in Perugia”

Miles Davis
”Live at Montreaux” Qwest Records

Paul Simon
”Grace Land” Warner Bros.

Nina Freelon
”listen” Sony CBS

Barry Finnerty
”To be named later” Cheetah Records

Earthbound
”Unity” Leo Records Ruben Rada
”Montevideo” Big World

Jack Lee
”Gracefulee” Polydor K.K.
”Where my heart goes” Dae Hong Comm.
”Into the night” Rock Records

Prime Crime
”Animal Rites” Lipstick






















http://www.myspace.com/alexfosterlive




for further info or bookings of the "President Jazz Band" contact Stelio Paraskeva / 6946349857 /  steliosparaskevas@yahoo.com  / 
 http://www.facebook.com/profile.php?id=1646051761















Jazzy Friday in Athens !



                                        Tonight !








Dimitri Vasillaki  with Manos Saridakis & George Polyhronakos @ Rosebud  Omirou 60 & Skoufa 40, Kolonaki, tel: 2103392370.









The "Wonder-fall" Quartet @ dizzy miles








     FAMILY AFFAIR (or AGATHI AND THE ROSES) FUNNY SONGS by Kozmas goes to corfu @ Alavastron













President hotel - February with the Jazz Masters - The program







5  Φεβρουαρίου  
Kanelli Jazz band

This South African born and bred Jazz singer of Greek origin has been on the jazz scene in Greece the last 5 years performing with various local & international artists.
This evening Kanelli will be presenting a selection of nu jazz arrangements of popular tunes from the past century.
Vocals                     Kanelli Scalcoyannis
Piano                      Vagelis Stefanopoulos
Bass                    Manos Loutas
Drums                     Giannis Aggelopoulos





12  Φεβρουαρίου
Miranda Verouli & Desafinatos

Mια jazz τραγουδίστρια με βαθειά γνώση και ιδιαίτερη ερμηνεία τής Bραζιλιάνικης μουσικής και το σχήμα της, μια παρέα εκλεκτών jazz μουσικών, προσεγγίζουν το βραζιλιάνικο ρεπερτόριο με αυτοσχεδιαστική διάθεση. Bossa nova, samba, MPB, baião, σε πρωτότυπες ενορχηστρώσεις, με γνήσιο βραζιλιάνικο feeling.
Μιράντα Βερούλη – φωνή,
Αποστόλης Λεβεντόπουλος – κιθάρα, 
Μάνος Αναγνωστόπουλος – μπάσο, 
Χρήστος Ασωνίτης – τύμπανα.




19 Φεβρουαρίου
Alma Intima group 
  To group Alma Intima γεννήθηκε όταν ο κιθαρίστας Στέλιος Παρασκευάς και η τραγουδίστρια Ελένη Βαλεντή συνεργαστήκανε επιστρέφοντας στην Ελλάδα (από Ολλανδία και Γερμανία αντίστοιχα), με σκοπό τη δημιουργία καλής jazz μουσικής. Το όνομα "ευαίσθητη ψυχή", έμπνευση του Στέλιου Παρασκευά, αντιπροσωπεύει την βελούδινη φωνή της Ελένης Βαλεντή, καθώς και την μουσική ποικιλία του group (jazz,latin,pop και μπαλάντες).
Οι Alma Intima, με την προσθήκη του κοντραμπασίστα  Περικλή Τριβόλη και του drummer Γιώργου Πολυχρονάκου, και οι δύο καταξιωμένοι jazz μουσικοί, ξεδιπλώνουν το μουσικό τους ταλέντο δημιουργώντας μουσική βγαλμένη από μια "ευαίσθητη ψυχή".
Στέλιο Παρασκευά       -  κιθάρα
  Ελένη Βαλεντή             - τραγούδι
  Γιώργο Πολυχρονάκο    - drums
  Περικλή Τριβόλη           - bass
 






26 Φεβρουαρίου
PRESIDENT JAZZ BAND
Όλα ξεκίνησαν όταν παρουσιάστηκε η ιδέα να σχηματιστεί ένα γκρούπ το οποίο θα είχε την δυνατότητα να πλαισιώσει και να υποστηρίξει διάφορους μουσικούς προσκεκλημένους από το εξωτερικό. Θα έπρεπε να είναι μία μπάντα ευέλικτη, που να μπορεί να κινηθεί με άνεση ανάμεσα στα διάφορα μουσικά ιδιώματα, και με έμφαση στην jazz.
Μία τόσο απαιτητική και πολυποίκιλη μουσική όπως η jazz απαιτεί μουσικούς με έντονη την διάθεση για αυτοσχεδιασμό και εξερεύνηση των καινούριων δρόμων που ανοίγονται στα πλαίσια κάθε καινούριας συνεργασίας.
Έχοντας υπόψην τα παραπάνω δημιουργήθηκε η President Jazz Band για να καλύψει τις ανάγκες αυτού του project. Ο  σαξοφωνίστας  Alex foster, ο κιθαρίστας Στέλιος Παρασκευάς, ο drummer Σεραφείμ Μπέλλος, ο κοντραμπασίστας Περικλής Τριβόλης, είναι οι μουσικοί που απαρτίζουν τη President jazz band. Όλοι τους ενεργά μέλη της ελληνικής & διεθνούς jazz σκηνής καλούνται να υλοποιήσουν αυτήν την, ιδιαίτερης σημασίας για τα ελληνικά δεδομένα, προσπάθεια.
Αυτό το Σάββατο θα παρουσιάσουν ένα ενδιαφέρον πειραματικό trio.
Saxophone    Alex Foster
Guitar           Stelios Paraskevas
Drums           Serafim Bellos

Είσοδος: Ελεύθερη¨
Parking: Διαθέσιμο














Thursday, January 27, 2011

Davell Crawford Trio @ Half note














New Orleans Piano Prince

Είναι γνωστός και ως «ο πρίγκηπας της Νέας Ορλεάνης» και οι φήμες που τον ακολουθούν αναφέρονται στα εκρηκτικά του σόου. Πιανίστας / οργανίστας και πάνω απ’ όλα περφόρμερ, που βγαίνει μέσα από την πλούσια παράδοση της πόλης που «γέννησε» την τζαζ, ο Davell Crawford αγγίζει με την τέχνη του όλες τις όψεις και αποχρώσεις της roots music και στη γκάμα των ερμηνειών του εμπίπτει η παραδοσιακή τζαζ, το γκόσπελ, το φανκ, το ρυθμ εντ μπλουζ και οτιδήποτε άλλο «δένει» καλά μ’ αυτά. Αναφερόμενοι στους σύγχρονους μουσικούς της Ν. Ορλεάνης, οι κριτικοί συμφωνούν ότι ο Davell Crawford είναι ο πιο σπουδαίος από αυτούς. Παίζοντας πιάνο ήδη από την εποχή που ήταν παιδί, στα επτά του χρόνια, μπήκε από πολύ νωρίς στον χώρο της διασκέδασης και της μουσικής ψυχαγωγίας. Στην εφηβεία του ηχογραφούσε και ταξίδευε συνεχώς σε όλο τον κόσμο, παίζοντας σε Ευρώπη, Ρωσία, Αφρική, Λατινική Αμερική και δίνοντας μια σαφή εικόνα της διαχρονικής αξίας της μουσικής της Ν. Ορλεάνης, από το gumbo και το ρυθμ εντ μπλουζ ως την σόουλ και το φανκ. Βαδίζοντας στα χνάρια του θρυλικού Professor Longhair αλλά και του Dr John με τον οποίο συχνά εμφανίζεται, ο Davell Crawford τείνει να γίνει ένας σύγχρονος πιανιστικός μύθος...

Davell Crawford : πιάνο
Joseph Dyson : ντραμς
Mark Brooks: κιθάρα, μπάσο





Παρασκευή 28/01 έως και Πέμπτη 03/02



AthensGreece11636
2109213310, 2109213360




http://www.facebook.com/pages/HALF-NOTE-JAZZ-CLUB/159227214126975


http://www.halfnote.gr













Birth of the Microphone: How Sound Became Signal






Above:

Carbon-Button Microphone


This drumlike device is a carbon-button microphone, patented by Emile Berliner in 1877. It was one of the first ever created and by far the most sable.
Berliner is credited with inventing the carbon-button microphone in 1876. Though there were other microphone technologies in existence, Berliner’s design was more robust than the rest (including a liquid-based mic invented by Alexander Graham Bell). Bell himself was so impressed with the carbon-button that he bought the rights from Berliner for $50,000 (1.1 million dollars in today's money), so he could use it in his telephone prototypes.
Berliner called his microphone a “loose-contact transmitter” because it was composed of two electrical contacts separated by a thin layer of carbon. The “loose” contact was attached to a diaphragm that vibrated when struck by a sound wave. The other was connected to the output.
Unfortunately for Berliner, his patent didn’t survive a legal challenge, which resulted in an 1892 ruling by the U.S. Supreme Court ruling that gave the credit to Thomas Edison. In fact, neither Berliner or Edisson could rightfully claim full credit  for the carbon-button mic. The idea for it had been around for years before they began their experiments, though it had never been perfected.




Emile Berliner sits in front of his carbon-button microphone. In certain configurations, carbon-buttons can behave as if they have built-in amplifiers, not only converting sound into voltage but also increasing the strength of that voltage before it leaves the mic.
The crude transmitters of the teens and '20s required high-input signals in order to function. Vacuum tubes were new and not in widespread use, and transistors were far in the future. So powerful carbon-buttons were a must.



Mouthpiece Luxury

An early carbon-button microphone created by Emile Berliner sits on the left. On the right is a mouthpiece that could be attached to it — as part of the luxury-option package.



“Ultra-Audible” Microphone

Phillips Thomas invented an “ultra-audible” microphone in the 1920s, while working for Westinghouse Electric. The name derived from Thomas’ claim that the device was sensitive enough to detect vibrations outside the range of human hearing.
Popular Science Monthly speculated in April 1924 that Thomas’ microphone could determine “ultra-audible” bug songs not heard by humans into electrical signals and then light, allowing human observers to analyze the sounds even though they couldn’t hear them.
Thomas’ microphone seems humdrum in light of his other inventionary ambitions. His “vortex gun” was intended to replace conventional smokestacks and diminish low-hanging smog by forming emissions into gigantic smoke rings and blasting them into the stratosphere.
He was also engaged in searching for a means of distributing electric power by radio, and believed that mental telepathy might be achieved by using the appropriate electromagnetic frequencies. Thomas supplemented his practical research with a contribution to the world’s musical culture, the photoelectric marimba, an instrument controlled by flashlights.



Dictaphone

The hookah-like tube connects this anonymous businessman to a dictaphone, the first technology for nonprofessional recording, used primarily in offices to take dictations.
Invented by Thomas Edison, the dictaphone uses the same basic principle as a phonograph. Sound vibrates a needle inside the device that cuts a groove into a rotating blank format — in this case a wax cylinder. The cylinder can be played back to reproduce the original sound, and though the quality of audio is horrible, indie bands in search of vintage cred are predicted to release wax-cylinder singles in the near future.




WMAQ

Before the creation of the Federal Radio Commission (precursor of the FCC) in 1927, radio was largely unregulated. Starting a station was simply a matter of purchasing a transmitter and an antenna.
Chicago-based AM radio station WMAQ went on the air in 1922 and continued operating until 2000. Many early stations owned by retailers or newspapers, and WMAQ was owned by one of each: the Fair Department Store and the Chicago Daily News. The station transmitted from inside the store itself, serving as a long-form advertisement and novelty attraction.
The Daily News publishers quickly saw that radio would become a major force in the media, and bought out their partners. In the picture above, a then-standard carbon-button mic is suspended in a shock mount: a set of springs that absorb vibrations that might otherwise be picked up by the microphone.





Hal Totten and Ty Cobb

Hal Totten, who called games for Chicago’s WMAQ during the 1920s, wears a three-piece suit in Comiskey Park. He stands next to Ty Cobb and fellow big-leaguers Eddie Collins and Bill Hunnefield at a game in 1927.
The group is speaking into an early carbon-button microphone which served the crucial dual purpose of transmitting sound and amplifying it. The amplification was essential during the first days of broadcasting, because transmitters weren’t sensitive enough to pick up the output of unamplified microphones.



"Listen: The Women”

Pioneering journalist Janet Flanner reads for the program "Listen: The Women,” broadcast from Paris shortly after the city was liberated in 1944. She’s speaking into an RCA 77 ribbon microphone, a standard of early broadcasting that has become a favorite of modern recording engineers.
Janet Flanner became a contributor to The New Yorker magazine in 1925, and spent 50 years as its Paris correspondent. Her dispatches helped define the “New Yorker style,” covering topics from the 1920s Paris literary scene to the rise of Nazism.
Flanner waited out World War II in the United States, but returned to Paris after the city was liberated. She went back to writing for The New Yorker and created a series of short-subject radio programs for the American audience, titled “Listen: The Women.”
The broadcasts profiled individuals caught in the turmoil of the war, and aired on the Blue Network, an NBC operation that was split off after antitrust litigation. The blue network   eventually became the competing American Broadcasting Company.